Bedrijfsvloeren met vloerverwarming

Het is weer zover: de winter staat voor de deur. Thuis, maar ook op kantoor worden de kachels weer opgestookt om te zorgen voor een optimaal (werk)klimaat. Dat betekent hoge energiekosten, waarop steeds meer bedrijven willen bezuinigen. Bijvoorbeeld met vloerverwarming. Lees welke mogelijkheden er zijn voor vloerverwarming op kantoor en met welke bedrijfsvloeren je die kunt combineren.
Bedrijven stellen steeds hogere eisen aan comfort en energiebesparing. Belangrijk, want in een prettig werkklimaat voelen medewerkers zich meer op hun gemak en wordt er productiever gewerkt. Om een prettig werkklimaat te creëren, zijn allerlei factoren van belang. Denk aan het interieur, kleuren, vloeren en verwarming. Die laatste twee zijn prima met elkaar te combineren. Steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor hun bedrijfsvloeren te combineren met vloerverwarming voor een constante en aangename temperatuur op kantoor; ook al vriest het buiten dat het kraakt. Over vloerverwarming – en dan met name vloerverwarming onder een bedrijfsvloer – bestaan nog veel misvattingen. Bijvoorbeeld dat vloerverwarming traag is, niet met veel vloeren te combineren valt of niet als hoofdverwarming gebruikt kan worden. Dit klopt niet.

Misvatting 1: vloerverwarming is erg traag

Vloerverwarming is een hele andere manier om ruimtes te verwarmen dan de traditionele radiatoren zoals we die van oudsher gewend zijn. Bij een radiator wordt de lucht die langs de radiator stroomt, verwarmd. Die warme lucht stijgt op, koelt af tegen het plafond, zakt, en warmt weer op. Vloerverwarming werkt daarentegen met warmtestralen. Die produceren alleen warmte als zij in aanraking komen met ondoorzichtige voorwerpen. De wanden, vloer, meubels en dergelijke worden warmer en uiteindelijk dus ook de temperatuur van de lucht in de ruimte.

Omdat bij vloerverwarming eigenlijk de hele vloer als verwarming werkt, is er minder warm water nodig dan bij een radiator. De ruimte wordt iets minder snel warm dan met een radiator, maar blijft wel langer warm. Daarom is er niet zozeer sprake van snel of langzaam, maar vooral van duurzaam. Vloerverwarming vraagt om aangepast stookgedrag. Dus niet steeds de kachel aan en uit, maar op een constante (lage) temperatuur stoken om het kantoor behaaglijk te houden.

Misvatting 2: vloerverwarming is niet geschikt voor hoofdverwarming op kantoor

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat je naast vloerverwarming ook nog radiatoren nodig hebt om een prettige temperatuur op kantoor te realiseren. Als de vloerverwarming en bedrijfsvloeren goed zijn aangelegd is dit echter niet nodig. Vloerverwarming is een uitstekende hoofdverwarming als het kantoor goed is geïsoleerd en ook onder de vloerverwarming extra isolatie is aangebracht. Alleen vloerverwarming onder een bedrijfsvloer is juist extra voordelig. Geen radiatoren die onnodige ruimte innemen of geratel van luchtverwarming. Ook is er geen sprake van stofverplaatsing of te droge lucht. Bovendien is alleen vloerverwarming een stuk energiezuiniger en voordeliger dan een combinatie met radiatoren.

Misvatting 3: bedrijfsvloeren zijn niet te combineren met vloerverwarming

Vloerverwarming kan onder vrijwel alle bedrijfsvloeren worden toegepast, zelfs onder verschillende soorten parket. Warmtestralen van vloerverwarming worden aan eigenlijk alle materialen afgegeven, hoewel het ene materiaal de warmte beter geleidt dan het andere. Plavuizen en natuursteen lenen zich het beste boven een vloerverwarming, omdat het de warmteoverdracht nauwelijks vermindert. Gevolg: minder warmteverlies.
Verreweg de meeste bedrijven kiezen voor bedrijfsvloeren van linoleum, tapijt of pvc. Al deze vloeren zijn door hun lage warmteweerstand uitermate geschikt om over vloerverwarming te leggen, vrijwel net zo goed als steen. Een aantal andere bedrijfsvloeren zoals laminaat of hout zijn alleen te combineren met vloerverwarming volgens de voorschriften van de fabrikant. Dit kan dus niet standaard en de stooktemperatuur zal iets hoger liggen dan bij steen, linoleum of pvc.

Ben je bezig met de inrichting van jouw kantoorpand? Matrix Projectvloeren legt bedrijfsvloeren die bijdragen aan een prettig werkklimaat. Dankzij onze jarenlange ervaring met projectinrichting kunnen wij iedere organisatie helpen bij het kiezen en leggen van bedrijfsvloeren. Maak een afspraak en bespreek vrijblijvend wat Matrix Projectvloeren voor jou kan betekenen.