De Patiënt

Als je de economie beschouwt als een levend organisme dat groeit, zich ontwikkelt, vanuit bedreigingen nieuwe kansen zoekt, soms zelfs overspannen is, al met al een dynamisch geheel is, ontkomt ook zij niet af en toe aan een ziekte. En deze ziekte kan zich manifesteren als een kleine verkoudheid, een zware griep tot erger. U begrijpt, de economie heeft al geruime tijd, noem het voor mijn part, een zeer zware griep te pakken en dan zo eentje die af en toe over lijkt te gaan, en even later weer extra hard terug slaat! En als je er dan midden in zit lijkt er geen einde aan te komen…Toch maar eens de dokter bellen die op basis van de gestelde diagnose de patiënt rust en medicijnen voor schrijft.  Eind goed al goed…
Dé economie is al met al een zeer complex geheel waarop de ene ingreep vaak onbedoeld weer negatieve effecten heeft op andere zaken. Een eenvoudige oplossing om uit de recessie te komen is dus niet voorhanden. Toch is zo’n periode van minder voorspoed wel een tijd waarin door creativiteit en ondernemerschap nieuwe kansen worden gezien. Ook in de bouw zijn er tal van ontwikkelingen gaande, zoals bijvoorbeeld het herbestemmen van kantoorpanden en duurzamer maken van gebouwen. Ook komt er een bewustwording op gang over het eindige gebruik van fossiele brandstoffen en het lineaire gebruik van materialen, denk hierbij aan een beweging  als de Circulaire Economie waarbij juist het (her)gebruik van materialen in denken en doen voor op staat.

Tevens zie je dat bedrijven weer gaan focussen op service, echt méérwaarde gaan bieden en eindelijk weer hun best gaan doen om de klanttevredenheid te laten toenemen!

Het zal al met al nog wel even duren voor de patiënt weer beter is. Maar met een beetje hulp van de dokter (lees: de overheid) en geduld zal hij er weer bovenop komen: afgeslankt, gretig en superfit om de toekomstige uitdagingen aan te gaan. Wij zijn er klaar voor!

 Geef een reactie