Desso tapijt

Desso, een internationale fabrikant van tapijten, tapijttegels en sportvelden, heeft enige tijd geleden de eerste order gerealiseerd voor de lease van tapijt aan het ROC A12 in Ede.

Internationale primeur

Met deze internationale primeur heeft de school met bijna 6000 studenten de beschikking over het nieuwste tapijt dat ze ‘in bruikleen’ neemt. Desso behoudt het eigendom en zamelt het tapijt na de gebruiksperiode weer in om er nieuw tapijt van te maken. Het leasen van tapijt is een noviteit en is ontwikkeld in samenwerking met De Lage Landen.

Circulaire economie

Het ROC A12 heeft het circulair economisch gedachtegoed hoog in het vaandel staan binnen haar onderwijs en wil dit ook in haar fysieke omgeving tonen. Een gedeelte van het gebouw van ROC A12 in Ede zal worden ingericht met DESSO AirMaster® met een Ecobase™ rug. Dit type tapijt kan met behulp van Desso’s scheidingstechniek ‘Refinity®’ na gebruik zonder problemen nagenoeg volledig gebruikt worden voor de productie van nieuw tapijt. Bovendien is DESSO AirMaster door zijn fijnstof reducerende effect uitermate geschikt voor de bevordering van de luchtkwaliteit in scholen en draagt het daardoor bij aan de gezondheid en welzijn van scholieren en personeel op scholen.

Leasen

“Dankzij de leaseservice van Desso in samenwerking met De Lage Landen is de eindgebruiker verzekerd van een zorgeloos gebruik van het tapijt tegen een laag, vast maandelijks bedrag waarbij installatie, reinigen, onderhoud en het verwijderen zijn inbegrepen. Naast het ontzorgen van de klant maakt full-service leasing van tapijt het voor ons als fabrikant eenvoudiger om na de gebruiksduur tapijt terug te nemen en vervolgens de cirkel te sluiten”, aldus Roland Jonkhoff, Regional Managing Director van Desso.

Desso ontwikkelde eigen scheidings- en inzamelingssysteem

Met het door Desso zelf ontwikkelde Take Back™-programma, dat wordt ondersteund door de innovatieve Refinity-scheidingstechniek, kan tapijt van eigen klanten en dat van concurrenten worden teruggenomen en kan het garen en andere vezels van de backing worden gescheiden, waarna de twee hoofd materiaalstromen opnieuw kunnen worden gebruikt voor nieuw tapijt. Inmiddels is 90% van Desso’s zakelijke tapijttegelcollectie Cradle to Cradle®-gecertificeerd

AirMaster-tapijt inmiddels in tientallen scholen

Het in 2010 geïntroduceerde AirMaster tapijt is in de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een van de best verkopende tapijtproducten in de zakelijke markt in Europa. Met name in de gezondheidszorg, kantoren en scholen voorziet het tapijt in een grote behoefte. Alleen al in ons land hebben de afgelopen drie jaar tientallen scholen besloten een of meerdere lokalen hiermee uit te rusten. Belangrijke reden hiervoor is dat het AirMaster tapijt acht keer effectiever is in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en vier keer effectiever dan een standaard tapijt. Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het het risico op gezondheidsproblemen.

Bijdrage aan circulaire economie

Leasing van uiteenlopende producten sluit perfect aan bij de overgang naar de circulaire economie, waarbij producten zodanig worden gemaakt dat de grondstoffen aan het einde van de productlevensduur opnieuw kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Producenten blijven eigenaar en nemen het product aan het eind van zijn levensduur terug om zoveel mogelijk materialen ervan her te gebruiken in nieuwe producten. Deze ontwikkeling kan nieuwe welvaart creëren en tegelijkertijd minder druk leggen op de natuurlijke bronnen van de aarde. In een recent rapport van de Ellen MacArthur Foundation en het managementadviesbureau McKinsey is berekend dat een deel van de maakindustrie in de EU een materiële besparing van tot wel 630 miljard dollar per jaar zou kunnen realiseren door over te stappen op circulaire bedrijfsmodellen.

bron: Desso

Neemt u voor de mogelijkheden gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder met de mogelijkheden.