Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Een wens die ieder jaar rond deze tijd weer wordt uitgesproken door miljarden mensen van alle rassen, afkomst en overtuiging, levend op deze aardkloot. En die in wezen eigenlijk maar een ding willen: een fijn leven voor zichzelf en hun naasten waarin ze werkelijk zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen ontplooien en in vrede kunnen leven met anderen. En juist dan is die wens zo sterk als je om je heen ziet en leest dat het hier en daar zo ontzettend verkeerd gaat. En met een aanleiding die al duizenden jaren hetzelfde is: het willen hebben van macht over anderen, altijd maar weer, iedere generatie  opnieuw en opnieuw. Je zou er moedeloos van worden…
De wereld staat ook nu weer op verschillende plaatsen letterlijk in brand met een exodus van mensen die op de vlucht is geslagen tot gevolg. En logisch, want ook deze mensen willen een fijn leven voor zichzelf en hun naasten waarin ze werkelijk zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen ontplooien en in vrede kunnen leven met anderen.

Ik zou juist nu deze mensen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar willen wensen in een voor hun nieuwe wereld waarin ze hopelijk zichzelf kunnen ontplooien en vele naasten vinden waarmee ze in vrede en harmonie kunnen leven en bouwen aan een wereld met hopelijk iets minder geweld en haat. Want waarom zou dat eigenlijk niet kunnen? Ik wens het in ieder geval iedereen toe!

Gerard Sonsma