Focus op breinvriendelijke werkplek

Voor de meeste werkenden is hun brein hun belangrijkste bezit. Maar veel kantoorwerkers halen niet het optimale uit hun hersenen, schrijft wetenschapper Theo Compernolle in zijn publicatie ‘The open office is naked: the fifth brainchain’. Volgens de auteur verlagen slecht ontworpen kantoren de hersenproductiviteit met dertig tot vijftig procent. 

„Waarom zou je de beste werknemers willen inhuren, als je ze in een werkomgeving laat functioneren die hun productiviteit ernstig aantast?” Om een breinvriendelijk kantoor te kunnen ontwerpen, moet je begrijpen hoe het brein werkt en welke omstandigheden optimaal zijn. Compernolle legt uit dat de hersenen zijn in te delen in drie delen: het primitieve reflexbrein, dat reageert op impulsen in het hier en nu; het reflecterende brein, waarmee abstract denkwerk wordt verricht, en het archiverende brein, dat informatie opslaat en verwerkt wanneer je niet bewust aan het nadenken bent. Volgens de wetenschapper zijn er drie manieren waarop we ons brein ‘ketenen’ op kantoor en waardoor we niet goed functioneren: (1) constant online en bereikbaar zijn, (2) multitasken, en (3) stress. „Constant bereikbaar zijn, bijvoorbeeld door je mailbox de hele dag open te laten staan of je telefoon continu te checken, noem je ook wel hyperconnectiviteit. Dat maakt je reflexbrein altijd reactief en dit is heel ad-hoc. Daardoor kun je geen diep denkwerk verrichten, geen échte connectie maken met anderen en krijg je te maken met een informatie-overload.”

Misverstand

Multitasken noemt Compernolle een mythe. „In werkelijkheid switcht je brein tussen taken; dit kost breincapaciteit en zorgt daarmee voor concentratieverlies en een grotere kans op fouten. Tóch proberen te multitasken is een verspilling van energie, tijd, creativiteit en kwaliteit.” Omdat elke onderbreking van het werk een switch is, is privacy op het werk belangrijk, stelt Compernolle. „Een kantoortuin wordt vaak verpakt als stimulans voor betere communicatie en meer samenwerking. Maar dat is een misverstand.”
Compernolle noemt een flexibel kantoor, dat zich aanpast aan de behoefte van mensen, als een goede oplossing om zowel concentratie als ontmoeting te stimuleren. Aangezien de denkwerk volgehouden focus vereist, zijn voldoende werkplekken waar mensen zich kunnen concentreren de eerste prioriteit, schrijft de wetenschapper.

Prikkelend

Daarnaast moeten er aparte ruimtes zijn voor samenwerking en ontmoeting. Samenwerkplekken moeten prikkelend zijn, met daglicht, een goede akoestiek en de aanwezigheid van de benodigde technologie. „Om ontmoeting te bevorderen, kunnen kantoren zo worden ontworpen dat zodra mensen hun breinwerk-stimulerende ‘basiskamp’ verlaten, contact met anderen onvermijdbaar is.” En om het archiverende brein de kans te geven om actief te worden, moeten er ruimtes zijn waar mensen kunnen herstellen en ‘afkoppelen’. Dit kan door rust te nemen, maar ook door actief of sociaal te zijn. Voorbeelden zijn een meditatieruimte, een sportzaal of een horecaruimte.

Bron: kenniscentrum Facilitair Management & Gebouwbeheer