JLL: Wisselend herstel Europese kantorenmarkt

AMSTERDAM – Het herstel van de Europese kantorensector houdt aan. De verwachtingen laten een stijgende lijn zien, waarbij er een sterke samenhang is met positieve bijstellingen van de economische vooruitzichten.
Overigens verschilt de situatie per markt en fluctueert het herstel, zo blijkt uit de Q3 European Office Property Clock van Jones Lang LaSalle.

De kantorenmarkt in Londen maakt een dynamische groeispurt door. De aanhoudende vraag naar hoogwaardige kantoorruimte lag in de eerste drie kwartalen van 2013 al hoger dan de totale vraag in zowel 2011 als 2012. De Duitse en Noord-Europese steden laten aanhoudend goede resultaten zien, en tegelijkertijd is er sprake van afnemende dynamiek.
In Parijs wordt de situatie op de gebruikersmarkt momenteel beïnvloed door de aanhoudende economische tegenwind. De Parijse beleggingsmarkt daarentegen laat nog altijd een gezonde activiteit zien. Zowel Franse als buitenlandse beleggers blijven zich in deze zeer liquide markt richten op kantorenvastgoed.

De Europese tophuren voor kantoorruimte zijn niet op het niveau gebleven van begin dit jaar, toen er sprake was van een sterke opwaartse trend. De European Office Rental Index nam in het derde kwartaal af met 1,1% als gevolg van huurdaling. Met name in Parijs was sprake van een sterke daling (-7,2%). Huurders stelden beslissingen uit of stelden eisen naar beneden bij als gevolg van de aanhoudende economische tegenwind. Huurdalingen deden zich eveneens voor in Milaan (-4,2%), Praag (-2,4%) en Barcelona (-1,4%) en laten zien dat er sprake is van een zwakke vraag en kostenbewuste huurders. De stijging van huurprijzen in Londen (+2,6%), München (+1,6%) en Frankfurt (+1,5%), veroorzaakt door een combinatie van gezonde vraag en een beperkt aanbod, weegt niet op tegen de eerder toegelichte daling.

In Nederland bleven de tophuren voor kantoorruimte in de grote steden stabiel. In enkele perifere steden zoals Amersfoort en Houten was sprake van een lichte daling van de tophuur. Deze daling kwam met name tot stand door het ruime aanbod en het feit dat de wens om te verhuizen bij kantoorgebruikers nog altijd beperkt is. De totale opnamevolumes op de Europese kantorenmarkt namen in de loop van het kwartaal licht af.

De schaarste aan kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte houdt tophuren in stand en draagt mede bij aan de stijging van huren. Dit geldt met name voor Londen, de belangrijkste steden in Duitsland en de Scandinavische hoofdsteden.

bron: PropertyNL