Projecttapijt aanschaffen?

Bij de opening van een nieuw kantoorpand komt heel wat kijken. Zeker als het om nieuwbouw gaat. Indeling van de ruimtes, lichtinval, klimaatbeheersing, zonwering… het draagt allemaal bij aan een optimale werksfeer. Minstens zo belangrijk: vloerbedekking. Lees alles over projecttapijt en stel jezelf de volgende vragen, voordat je een kantoor laat – of gaat – inrichten.
Vloerbedekking voor kantoorpanden, ook wel projecttapijt genoemd, is een behoorlijke investering. Vaak gaat het om honderden vierkante meters vloer die bedekt moeten worden en dat is helaas niet gratis. En ook nog helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoe weet je nu of je een goede keuze maakt? Of de vloerbedekking lang meegaat en past bij het kantoor? Het aanbod is zo groot!

Beeld vormen van het perfecte projecttapijt

Negen van de tien keer wordt een professioneel vloerenbedrijf ingeschakeld om het projecttapijt te leggen. Zo’n vloerenbedrijf denkt mee en adviseert, maar natuurlijk is het ook leuk om zelf eens na te denken over de inrichting. Het is tenslotte jouw bedrijf, dus niemand weet beter welke sfeer de ruimtes moeten uitstralen en welke vloerbedekking daar goed bij past. De onderstaande acht vragen, kunnen je helpen een beeld te vormen van het perfecte projecttapijt voor jouw kantoor.

  1. Hoe is de lichtinval?

Bij het inrichten of herinrichten van een kantoorpand, is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Eén daarvan is de lichtinval. Ruimtes die op het noorden liggen, vangen overdag minder zonlicht dan ruimtes op het zuiden. Donkere vloerbedding is dan over het algemeen een minder goede keus. Pas het projecttapijt aan op de ruimte.

  1. Welke sfeer wil je creëren met het projecttapijt?

Willen jullie een kantoor waar een relaxte werksfeer de boventoon voert? Of liever de gonzende energie van hardwerkende zakenmensen? Wat je ook wilt bereiken, projecttapijt draagt bij aan een optimale werksfeer. Zo zorgt groene, hoogpolige vloerbedekking voor een veel zachtere en rustigere uitstraling dan bijvoorbeeld een grijze, industrieel ogende vloer van PVC.

  1. Hoe zit het met de hygiëne?

Zijn op jullie kantoor schoonmakers aanwezig? En zo ja, hoe vaak? Op een donkere vloer is vuil bijvoorbeeld erg zichtbaar. Als er dagelijks even een stofzuiger door de ruimtes wordt getrokken, is dat niet zo’n probleem. Maar in andere gevallen wordt het een stoorzender. Bij onregelmatig schoonmaak is bijvoorbeeld projecttapijt met patronen een aanrader. Vuil is daarop minder zichtbaar. Wil je dat een bepaalde ruimte gedweild kan worden? Dan valt tapijt al af.

  1. Welke vloer past bij de uitstraling en huisstijl van het bedrijf?

Is jullie huisstijl, logo en bedrijfskleding allemaal blauw? Dan is het leuk om hiervan ook iets van terug te laten komen in het projecttapijt. Een kantoor is immers ook een visitekaartje van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan blauwe vloerbedekking, linoleum met een blauw patroon of tapijttegels met hier en daar een blauw gedeelte of blauwe werkplek.

  1. Moet ik rekening houden met slijtage?

Zijn er bepaalde ruimtes die meer gebruikt worden dan anderen? Zijn er vaste looproutes binnen het kantoor? Op die plekken kan het handig zijn om te kiezen voor slijtvast materiaal zoals PVC of rubber. En met een loper over de bestaande vloerbedekking kan juist een (nieuw) looppad worden gecreëerd.

  1. Overal hetzelfde projecttapijt?

Je kunt ervoor kiezen om in het hele kantoorpand hetzelfde projecttapijt te leggen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Overal dezelfde vloerbedekking zorgt voor rust en eenduidigheid, maar met verschillende materialen kunnen juist weer speelse effecten worden bereikt. Zonder muren kun je met een andere vloerbedekking en wat stoelen, toch een aparte zithoek creëren. Ideaal voor bedrijven die houden van het nieuwe werken, flexwerken en experimenteren.

  1. Wel of geen patronen?

Patronen in de vloer hebben voor- en nadelen. Zo kun je met een patroon in het projecttapijt perfect markeren dat een bepaalde plek is bedoeld voor de vergadertafel of als zithoek. Ook geven patronen een speels en luchtig effect. Het kan wel weer lastig zijn als je zo nu en dan een ruimte opnieuw wilt indelen, want de patronen passen dan mogelijk niet meer bij de nieuwe inrichting.

  1. Wat is het budget voor projecttapijt?

Zoals eerder al aangegeven is projecttapijt een belangrijke, maar ook kostbare investering. Daarom is het handig om vooraf een (realistisch) budget te bepalen en te bekijken hoe je dat wilt inzetten. Welke ruimtes zijn het meest belangrijk? Bijvoorbeeld de grootste, gezamenlijke ruimtes en de kantoren waar klanten te woord worden gestaan. Of de wachtruimte. Investeer in die ruimtes dan meer aan projecttapijt en bespaar op de ruimtes die weinig of minder worden gebruikt.

Wil je meer weten over projecttapijt of over onze andere kantoorvloeren? Of foto’s bekijken van de projecten die Matrix Projectvloeren eerder afrondde? Neem een kijkje op de website en neem bij vragen gerust contact op.