Akoestiek is een trending. topic. En er wordt behoorlijk moeilijk over gedaan. Ik lees wel eens over geluidsintensiteit, wegingscurves en frequenties die ‘verdwarreld’ moeten worden. Wie begrijpt dit? En wat kunnen we ermee? Laten we vooral pragmatisch denken.
Akoestiek is hot op dit moment. Iedereen is zich bewust van het belang van goede akoestiek voor het gevoel van een ruimte. Maar de oplossingen die bedacht worden, zijn vrijwel nooit afdoende. Dan wil een interieurarchitect bijvoorbeeld een wandtapijt, omdat dat het goed zou zijn voor de akoestiek. Maar zo simpel is het niet. Een goede akoestiek bereik je niet met een enkele oplossing. Een samenspel van factoren zorgt voor de geluidsbeleving.
Alle betrokkenen om de tafel
De oplossing is op zich simpel. We moeten van ketendenken, waarbij ieder na elkaar zijn oplossing aandraagt, naar een geïntegreerde benadering van interieurarchitectuur. Dat wil zeggen: in de ontwerpfase al met alle betrokkenen om de tafel gaan zitten om te bekijken hoe je gezamenlijk aan de randvoorwaarden kunt voldoen. Ontwerp je bijvoorbeeld een call center in een grote kantoortuin, dan moeten de verschillende leveranciers hun materialen goed op elkaar afstemmen. Gaat het om een horecaomgeving met harde vloeren en gladde tafelafwerking, dan moet er met andere producten iets gebeuren op het gebied van geluidsabsorptie.
Verschillende leveranciers kunnen verschillende akoestische oplossingen aandragen. Producenten van gordijnen, vloerbedekking, meubilair en lampen bijvoorbeeld, maar ook systeemwandbouwers en interieurbouwers. Alle producten hebben invloed op de akoestiek. In de ontwerpfase kunnen we dat gezamenlijk oppakken.
Proefruimte op schaal
Verder zou het heel interessant zijn om samen te werken met bijvoorbeeld TNO om een proefruimte te ontwikkelen, waar we akoestische oplossingen kunnen testen. Dat kan op ware grootte, maar ook op schaal. We zouden via 3D printing de inrichting op schaal kunnen maken en geluidssituaties nabootsen.
Ik denk maar even hardop hoor. Het klinkt misschien duur, maar het is goedkoper dan aanpassing achteraf. Neem nu Tivoli Vredenburg. Meteen na opening bleken er akoestische problemen te zijn – geluidslekken tussen de zalen. Repareren kostte ‘slechts’ drie ton. Terwijl de fout in de ontwerpfase voorkomen had kunnen worden.
Akoestische werkgroep
Laten we dus geïntegreerd denken. Als iedereen zijn kennis deelt, komen we tot betere oplossingen. Ik zie daarbij ook een rol voor Leoxx. Nu al zijn in ‘Over de Vloer’ in Houten verschillende gerenommeerde interieurmerken vertegenwoordigd. Ik zou in de ontwerpfase met de producenten en met de architect een projectteam willen vormen. Met elkaar kunnen we een beter en breder advies geven dan ieder afzonderlijk. Dus, wie doet mee?
Wouter Bink