Kies zo de ideale binnenzonwering voor uw bedrijf

Binnenzonwering is een onmisbare aanschaf voor een prettig werkklimaat. Op een te warm kantoor ligt de productie van werknemers bewezen lager, maar te weinig daglicht is niet gezond. En binnenzonwering is ook nog eens heel sfeerbepalend. In dit artikel delen we onze favoriete tips voor het maken van een praktische en tóch stijlvolle keuze.

De verschillende soorten zonwering voor binnen

Oké… 2,7 miljoen hits als u via Google zoekt naar zonwering. Slik. De keuze is zo gigantisch dat veel bedrijven het lastig vinden om ergens te beginnen. Omdat we bij Matrix Projectvloeren veel vragen krijgen over binnenzonwering en stoffering, hebben we allereerst de verschillende soorten op een rij gezet. Dit zijn de meest populaire:

 • Jaloezieën
 • Rolgordijnen
 • Shutters
 • Gordijnen
 • Vouwgordijnen
 • Lamellen

 Ze kunnen open, ze kunnen dicht

Alle soorten binnenzonwering hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn jaloezieën en lamellen voordelig en makkelijk te reinigen, terwijl rol- en vouwgordijnen van verschillende stoffen gemaakt kunnen worden en dus een verschillende mate van transparantie en privacy bieden. Gewone gordijnen geven een ruimte veel sfeer, maar hebben een nadeel: ze kunnen dicht of open. Er is geen tussenweg zoals bij jaloezieën die u halfopen kunt draaien. Tenslotte zijn er nog de shutters; het luxe broertje onder de binnenzonwering. Shutters zijn een stijlvolle raamdecoratie waarmee u de lichtinval helemaal naar eigen hand zet. Maar goedkoop? Nee, dat zijn ze niet.

Praktisch of prachtig?

Veel bedrijven kloppen twijfelend bij ons aan als er een keuze gemaakt moet worden voor binnenzonwering. Vaak heeft dat te maken met de efficiënte wensen versus de uitstraling. Wanneer kies je voor praktisch, wanneer voor prachtig? Lees daarvoor de onderstaande tips.

 Tips voor de beste binnenzonwering

 1. Zonlicht is heerlijk, maar op uw kantoor of in uw school of horecagelegenheid wilt u er niet teveel van. Kies daarom een materiaal dat de felle zonnestralen buiten houdt, maar wel genoeg daglicht doorlaat. Zonder genoeg daglicht functioneren mensen namelijk een stuk minder. Bijvoorbeeld lichte rolgordijnen temperen de felle zon, maar houden een ruimte toch licht en sfeervol.
 2. Op warme dagen wordt tussen de binnenzonwering en het raam warmte opgebouwd. Bij shutters of lamellen kan die ontsnappen, bij dikke, gesloten gordijnen niet. Het is dan belangrijk dat er bijvoorbeeld een ventilatierooster in de muur aanwezig is.
 1. Zijn de raampartijen in uw pand groot? Dan beslaat de binnenzonwering een groot gedeelte van uw ruimte en zijn ze dus erg sfeerbepalend. Let in dat geval extra op de uitstraling van het materiaal dat u kiest.
 1. Ga na op welke windstreek uw ramen liggen. Op het zuiden is de kans groot dat de zon er de hele dag op staat, terwijl op het noorden meer schaduw is. Pas daar de zonwering op aan. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het gebruik en de indeling van de ruimte.
 1. Houd ook rekening met de wintermaanden. In de zomer staat de zon hoog, in de winter laag. Dit kan een verschil maken voor de benodigde zonwering. Ook is het goed om te weten dat u met goede binnenzonwering ’s winters heel wat kou buiten de deur kunt houden. Dat scheelt al gauw honderden euro’s op de energierekening.

Komt u er niet helemaal uit? Of helemaal niet? De experts van Matrix helpen u graag, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen over binnenzonwering voor uw onderneming.