“We hebben de aarde in bruikleen van onze kinderen” is een bekende uitspraak. Het woord bruikleen is waar het hier om gaat, immers niemand bezit de aarde, hij is van ons allemaal.Zoals je zuinig bent op spullen die je van een ander leent, ben je dus ook zuinig op de aarde…
Is dat wel zo? Zijn we echt wel zo zuinig op de aarde en alles wat zij voortbrengt? Als ik voor mezelf spreek kan er wel een tandje bijgezet worden: Minder lang douchen, vaker de fiets pakken of lopen, minder etensresten weggooien, verwarming een graadje lager, lampen uitdoen waar niemand is, enzovoorts. Het lijkt onbenullig maar ook hier geldt: de massa spekt de kassa!
Binnen de projectinrichting en nog breder, binnen de bouwwereld is een breed bewustzijn op gang gekomen om duurzamer te bouwen. Energiezuiniger maken van bestaande gebouwen, herbestemmen van locaties, terugnemen en hergebruiken van gebruikte materialen.
Gebruik belangrijker dan bezit
Een stap verder of eigenlijk in het verlengde hiervan is het gegeven dat eigendom minder belangrijk is dan het gebruik. Je streamt tegenwoordig muziek in plaats van het kopen van een cd, je betaalt alleen voor het gebruik van de auto als je er mee rijdt (Greenwheels), ja, zelfs Boeing “leent” de vliegtuigmotor van Rolls Royce en betaalt slechts voor de gevlogen airmiles. Rolls Royce neemt de gebruikte motor terug en hergebruikt of reviseert de machine, deze blijft dus eigendom van de fabrikant. Een bekende bureaustoel van Herman Miller is de Caper, is 100% recyclebaar en binnen 5 minuten te demonteren voor recyling. Je kunt tegenwoordig zelfs een jeans leasen waarbij je alleen betaalt voor het gebruik. Kijk eens op MUD jeans!
Circulaire Economie
De fabrikant denkt dus al bij het ontwerp aan terugname en zorgt er voor dat de gebruikte materialen traceerbaar zijn en optimaal te recyclen. Dat hier de nodige uitdagingen liggen, bijvoorbeeld op het vlak van vloerbedekking, mag duidelijk zijn. Hoe pas je je product zodanig aan dat dit na jarenlang gebruik vele malen is te hergebruiken, opnieuw en opnieuw? Een groot aantal (tapijt)fabrikanten, w.o. Interface, Desso en Modulyss hebben deze uitdaging aangepakt en zijn duurzamer gaan produceren. Gebruikte vloerbedekking wordt inmiddels door het vloerenbedrijf al gescheiden afgevoerd en de vezels zijn grondstof voor nieuwe. Het is nog niet zover, maar het ultieme doel is uiteindelijk alle gebruikte materialen binnen een kantoorgebouw te kunnen hergebruiken.
Er zijn nog vele hindernissen te nemen en een lange weg te gaan maar de eerste stapjes binnen de bouwwereld zijn gezet, ofwel: we douchen al wat minder lang en pakken vaker de fiets….
Matrix ondersteunt de stichting Circulaire Economie.